Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecologisch zwembad uit beton

Een waterpartij in de tuin is verfrissend en ontspannend. Voor wie zijn oase van rust ook graag natuurlijk houdt, is een ecologisch zwembad uit beton een prachtoplossing. De ecologische filtratie gebeurt door waterplanten en levende organismen. Afvalstoffen worden omgezet in moleculen die door de waterplanten worden opgenomen. U krijgt dus op een natuurlijke manier zuiver, schoon en aangenaam aanvoelend water. Een constructie in beton biedt bovendien een duurzaam en economisch zwembad dat een prachtige eenheid vormt met de rest van de tuin.

Zonder verwarming

De familie Lammens woont in een nieuw huis in Vlaams-Brabant. Sinds vorig jaar hebben zij een ecologisch zwembad in beton. “Wij wilden graag een zwembad. In eerste instantie gingen we naar de klassieke baden kijken. Maar we leerden al snel dat het verwarmen ervan een dure grap zou worden qua energieverbruik. Op een dag kwamen we bij vrienden met een ecologisch zwembad. De keuze was snel gemaakt. Een ecologisch zwembad hoef je niet te verwarmen, het bereikt vanzelf een temperatuur van meer dan 25°C op warme dagen. Daar komt bij dat je het zwembad niet moet afdekken om de warmte te houden. Het zwembad ligt het hele jaar door ‘open’, en vormt zo in elk seizoen een aantrekkelijk stukje natuur in de tuin.

Een eenheid met de tuin

Het ecologisch zwembad heeft niet alleen praktische voordelen. Ook esthetisch gezien is het een goede keuze. De familie Ketele koos 20 jaar geleden al voor een ecologisch zwembad. Alexander Ketele – sculptuurkunstenaar en groenliefhebber getuigt: “Ik wilde sowieso een waterpartij in de tuin, maar zo’n blauw vlak vol chloorderivaat ? Neen, dat zagen wij niet zitten. Het idee van de zwemvijver was hier nog niet zo ingeburgerd, maar we hadden het hier en daar in het buitenland al gezien en dat leek ons prachtig. Het geheel is volledig geïntegreerd in de rest van de tuin. Alle seizoenen zijn even mooi. Een ecologische zwemvijver is in de zomer een kleurenpalet van waterplanten. Tijdens de koude seizoenen is het een oase van rust en wit midden in de tuin.” 

De voordelen van beton

Er bestaan veel mogelijkheden voor de constructie van een ecologisch zwembad. De keuze voor beton biedt heel wat voordelen. Het is een duurzaam materiaal dat volledig gerecycleerd kan worden. Beton is duurzaam en trotseert de tijd. “Wij hebben dit zwembad nu twintig jaar, en het is nog steeds in een even goede staat als toen we het gezet hebben. Met beton ben je gerust. Je moet je zwembad natuurlijk goed onderhouden, maar de constructie blijft intact”, getuigt Alexander Ketele. Ook esthetisch is beton voor een ecologische zwemvijver een uitstekende keuze. Alexander Ketele: “De natuurlijke kleur van beton sluit het mooist aan bij de waterplanten in de vijver. Het geheel van de planten, het water en het beton geeft een prachtig natuurlijk effect. Of het nu zomer of winter is.” Met beton bouwt u het zwembad in welke vorm u maar kiest: rechthoekig, rond, achtvormig of in een organisch geheel met uw huis of andere bijgebouwen. Ook de plaatsing van de trap, de boorden of de overgangen tussen zwem-en plantenzones zijn geheel vrij te kiezen, omdat niets in serieproducten wordt gegoten. De duur van de werken wordt dankzij beton tot het minimum beperkt. Caroline Lammens : “Ik geloofde mijn ogen niet. Men begon hier te werken op 10 april en tegen het eind van de maand sprong mijn zoon al in het zwembad!” Zij voegt er nog een extra tip aan toe voor al wie een ecologisch zwembad in beton wil bouwen : “Kies voor het kwaliteitslabel BENOR voor het beton en de betonproducten. Zo weet je dat je beton beantwoordt aan alle eisen van sterkte en duurzaamheid. Onze bodemplaat heeft een dikte van bijna 20 cm en ik kan gerust zijn dat die eeuwig zal meegaan. Of toch bijna…