Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruw beton, warme sfeer

In het noorden van Limburg, hebben de architecten Clauwers & Simon een betonnen woning gebouwd die subtiel de aandacht vraagt. Een ruw betonnen volume herbergt een verrassend warme huiselijke woning.

Het overkomt je niet snel als jonge architect dat de bouwheer met het verzoek komt om interieur en exterieur uit te voeren in zichtbeton” verklaart architect Inge Clauwers. Het programma van eisen was zeer beperkt maar duidelijk. De opdrachtgever wenste een woning om tot rust te kunnen komen na een drukke werkdag, afgesloten van de buitenwereld. Het uitgangspunt voor het ontwerp van deze betonnen ééngezinswoning was een eerlijke confrontatie met het karakter van het materiaal.

De vraag naar een betonnen woning met een warm karakter lijkt bijna een contradictie te zijn. “De keuze voor dit specifieke materiaal zette de ontwerp-uitdaging op scherp” zegden de architecten. “Het beton is grof maar tegelijkertijd is het volume zeer elegant. Om de kilheid van het materiaal te doorbreken werd een warm materiaal als hout toegevoegd. Een betonnen woning opgebouwd door middel van een horizontale plankenstructuur gecombineerd met een verticale naturel houten plankenbekleding. De verticale houten planken dragen bij aan een warmer karakter en een verschaling van het volume, tegelijkertijd maken ze de koppeling met een betonnen tuinmuur. De houten gevelbekleding loopt onder het volume door en accentueert een warme overdekte entrée”. Het resultaat mag er zijn.De combinatie houtbeton en de hellende daklijn verlenen de woning een heel eigen karakter.

Kwalitatief beton vraagt om dialoog

Sol en béton
Clauwers & Simon architectes © Photos : www.carolinedethier.com

Een goede samenwerking en continu overleg tussen aannemer, architect en betoncentrale spelen een belangrijke rol. Zo werd voor iedere betonstort de verwerkbaarheid van het beton op de werf gecontroleerd door de aannemer.
Een goede voorbereiding is hier van groot belang” vervolgen de architecten.
In overleg met de aannemer is er besloten om de betonnen gevelvlakken zo groot mogelijk in één keer te storten. Esthetisch wilden we horizontale stortnaden vermijden waardoor we gebonden waren aan een maximale wandhoogte van 7 m vanaf de funderingsstrook. Een grotere hoogte zou een te grote druk zetten op de bekistingspanelen en deze uit elkaar drukken ». En inderdaad, deze werkwijze heeft haar vruchten afgeworpen.

De energie-troef van beton

Beton is niet alleen maar mooi, het is ook nuttig op energetisch gebied. “Dit huis in een “BEN-Woning” verklaren de architecten. “Met een E-peil van 25 wordt zeer weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Hoewel het materiaal beton oorspronkelijk niet gekozen werd vanuit het energie standpunt is het wel een uitermate geschikt materiaal gebleken aangezien het over thermische inertie beschikt. In de zomer warmt beton langzaam op (minder kans op oververhitting), en in de winter koelt het trager af. Het voordeel van deze wisselwerking of thermische inertie is dat de energie geleidelijk wordt opgeslagen en nadien geleidelijk wordt afgegeven, deze temperatuurbuffer heeft een positieve invloed op de energiefactuur.