Skip to main content

Beton brengt karakter in huis

Bij dit project van NU architecten zorgt beton voor de nodige sfeer en karakter (Project in Kessel-Lo).

In Kessel-Lo (Leuven) kreeg een gezin een volledig nieuwe kijk op zijn woning. Dat was te danken aan de voorstellen van de architecten van het Gentse atelier NU. Een grote woning die vroeger opgedeeld was in appartementen, werd met dit renovatieproject getransformeerd tot een nieuwe eengezinswoning vol persoonlijkheid.

Oorspronkelijk namen de bouwheren contact op met het architectenatelier NU om hun pand te renoveren en te vergroten met de constructie van een aanbouw. Zij wilden een echte, directe en rijkere relatie met de tuin creëren en meer natuurlijk licht binnenbrengen. De architecten vonden echter een ander antwoord op die behoefte aan meer ruimte, openheid en licht. Volgens hen hadden de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van de woning en de beschikbare ruimte immers een interessant en exploiteerbaar potentieel. Uiteindelijk werd ervoor geopteerd om geen aanbouw te realiseren maar de leefruimte aan de binnenzijde van de woning volledig te reorganiseren. In die reorganisatie eiste beton zijn plaats op.

De eerste ingreep van de renovatie was de sloop van kleine bijgebouwtjes om de achtergevel van de woning vrij te maken. De achtergevel onderging ook een grondige wijziging: er werden nieuwe vensteropeningen gecreëerd waarvan de grootste een zeer brede doorkijk vormt van de leefruimte naar de tuin. Ook de binnenruimte onderging een metamorfose. De vloerplaat tussen gelijkvloerse en eerste verdieping werd gedeeltelijk verwijderd waardoor de leefruimte een royaal, dubbel zo hoog volume kreeg. De leefruimtes liggen rond deze nieuwe open ruimte. Op de begane grond vinden we de keuken en de eetkamer. Een werkstudio aan de voorzijde fungeert als buffer tussen het publieke domein en de privésfeer van de woning. Op de eerste verdieping liggen aan de tuinzijde een zitruimte, een werkkamer en – aan straatkant – een tv- en spelruimte die vooral voor de kinderen bestemd is. Deze configuratie creëert functionele en bijzondere visuele relaties tussen de verschillende functies. Ze geeft de leefruimtes ook een mooie omvang, geaccentueerd door het dubbelhoge venster naar de tuin.

Beton als baken

De renovatie van de binnenkant koppelt eenvoud aan persoonlijkheid. De architecten boden hun klanten een functionele en uitgezuiverde ruimte aan die tegelijk ook lééft dankzij enkele mooie kleinschalige ingrepen. Het ontwerp van het raamwerk van het grote venster, de glazen wand in de eetkamer, de lichte trapconstructie en het vaste meubilair vormen een harmonieus en verzorgd grafisch geheel, tussen lichtheid en massa, ruwe en delicate materialen, sobere en kleurrijke tinten. Tussen deze micro-architectuurelementen trekt de uitvoering van twee betonnen “objecten” de aandacht. Het ene is een keukeneiland. Het geeft de ruimte structuur en benadrukt door zijn aanwezigheid de openheid van de omgevende ruimte. Zijn slanke vorm vermijdt het logge effect van het obstakel dat het in feite is. Het tweede “object” markeert en verwijdt de grens tussen binnen en buiten: onder de vederlicht ontworpen trap naar de zitruimte werd een klein hoekje aangelegd waar je kunt lezen of gewoon genieten van de tuin. De twee betonnen elementen werden op maat ontworpen en ter plaatse gestort. Ze contrasteren met de lichtheid van de trap en de schuifwand die de eetkamer kan afscheiden van het werkatelier dat in het verlengde ervan ligt. Tot slot vinden die vele ingrepen plaats op een vloer in glad en in de massa gekleurd rood beton. Deze vloer “ontsnapt” letterlijk naar buiten om er tegelijk een visueel en grafisch element te creëren én een functioneel oppervlak voor buitenactiviteiten. Voor de architecten kon dankzij deze oplossing letterlijk de kleur geïntegreerd worden in de architectuur van het huis. Dit doorlopend oppervlak van rood beton verenigt de ruimte en laat de architectuur van het huis op eenvoudige maar toch krachtige manier tot uiting komen.

Liste des documents